9 listopada dla klasy pierwszej był dniem uroczystym. Od rana rozmawialiśmy o Polsce, rozwiązywaliśmy krzyżówki oraz zagadki. Następnie wzięliśmy udział w szkolnej akademii dotyczącej 100. rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości. Zaraz po uroczystości założyliśmy fartuszki, umyliśmy ręce i zabraliśmy się do pieczenia staropolskiej babki. W zasadzie wyszły nam trzy duże baby: waniliowa, waliliowo – czekoladowa, a także czekoladowa.
Kiedy nasze wypieki były jeszcze w piekarniku nakryliśmy do stołu, przypominając sobie przy okazji zasady savoir – vivre`u. Rozmawialiśmy między innymi o tym, iż przy stole należy siedzieć prosto i przysuwać jedzenie do ust, a nie usta do jedzenia. Dzieci doskonale pamiętały, że jemy małymi kęsami i pijemy powoli, nigdy nie rozmawiamy mając pełne usta itp. Chłopcy postanowili być szarmanccy, przysuwali i odsuwali krzesełka dziewczynkom. To był bardzo przyjemny dzień.
Home » > Kategoria główna » Savoir -vivre przy stole